scrisoarea lui Matei
Deja de multă vreme e o modă în a-i scrie "Moșului". La grădi copiii sunt întrebați dacă i-au scris scrisoare lui Moș Crăciun. De către bunici la fel...Nici nu știu ce să zic despre asta. De fapt știu: consider că li se creează așteptări celor mici, ei deja își imaginează concret darul la care visează, de la lucrul în sine, până la culori, mărime.
Eu i-am spus lui Matei să îi scrie, dacă asta își dorește, dar să scrie mai multe dorințe, pentru ca Moșul să aibă de unde alege. A fost de acord. I-am spus de asemenea că tot de Moș depinde și câte daruri va putea aduce. M-a întrebat de ce depinde. Nu i-am spus că depinde de cumințenia sau necumințenia lui, ci de greutatea drumului, a sacului cu jucării, a oboselii Moșului. Darul e primit oricum pentru că e făcut cu drag. Iar bucuria ar trebui să existe oricum, așa cum ne bucurăm mereu când primim câte ceva, orice.
Se creează atâtea așteptări copiilor, chiar de către noi adulții, și apoi ne mirăm de ce sunt mereu nemulțumiți copiii de orice primesc, de la mâncarea zilnică și până la culoarea penarului pentru școală...
Anul acesta îmi doresc un Crăciun liniștit. Atât. Fără goana după cadouri cumpărate din complezență, deși nu mai fac de multă vreme asta, dar mă obosește zarva din jur, de la grădinițe, magazine, de la rude îndepărtate....Fără multe feluri de mâncare, sofisticate, cu ore în bucătărie. Voi pune în loc mai multe ore:
de citit povești de iarnă,
de decupat fulgi și agățat la lustre sau de lipit la ferestre,
de ales împreună brăduțul,
de uscat felii de portocală pentru ornat bradul,
de bucurat de darurile de sub pomul verde colorat cu luminițe
de colorat cu cei mici fișe de iarnă,
de pregătit daruri pentru prieteni dragi, de mai departe
de mers la sanie (visez totuși la multă zăpadă),
de cântat multe colinde toți 5,
de agățat luminițe la fereastră
de primit copii colindători
de mers la biserică în ziua de Crăciun cu toții, că doar despre asta e Sărbătoarea asta minunată, de mers în vizită la Pruncul născut, să îi facem cel mai frumos dar de ziua Lui, prezența noastră lângă El.
de primit părinții în vizită și luat masa împreună, așa cu toții, bunici, copii, nepoți și mâncat următorul meniu: o mămăligă maaaare, friptură la cuptor, brânză sărată de oi și ouă la capac. Atât. Apoi stat la povești cu o cană de vin sau de ciocolată caldă, cu ceva dulce alături și o cafea bună, parfumată cu portocale.
Daaa in sfarsit un punct de vedere cu care rezonez perfect...fara liste si scrisori catre Mos, atat cat se poate...ai mei doar verbalizeaza sau imi arata in vitrine cate o cutie de lego dar mereu conversatia se termina cu "o sa va bucurati de orice veti gasi sub brad nu-i asa?"Sarbatori asa cum iti doresti, sa ai ,draga Claudia!
RăspundețiȘtergereFoarte frumos si delicat raspunsul tau la dorinta lor!:)
ȘtergerePraznic bucuros sa fie si in casa voastra, Laura!
Si eu cred ca se creaza o mare de asteptari in jurul copiilor, ca doar la urma urmei asta e epoca consumerismului.
RăspundețiȘtergereDin pacate, da...
ȘtergereClaudia, dar e perfect meniul pe care l-ai vrea pentru Craciun ...
RăspundețiȘtergereCe mancare simpla si atat de buna!
Sa stii c-o sa fac si eu asa.
Referitor la Mos Craciun, sunt intru totul de acord cu ce ai scris. Chiar ma gandesc putin mai mult (am un motiv, dar nu as vrea sa-l scriu public): as prefera sa nu existe conceptul de Mos Craciun, ca sa nu fim nevoiti sa-i mintim pe copii si apoi sa fie putin dezmagiti cand afla, sa-si piarda putin increderea, pe moment. As vrea sa fie doar Mos Nicolae pentru ca el chiar exista, e Sfantul Nicolae. Sa stie copiii ca darurile din ghetute sunt puse de parinti in amintirea minunii Sfantului care l-a ajutat pe tatal celor trei fete, care saracise. Iar de Craciun sa stie ca ne facem reciproc mici daruri, de bucuria sarbatorii. Asa mi-ar placea sa fie. Mi-a placut raspunsul unei fetite mici (l-am citit undeva): spunea ca stie ca Mos Craciun nu exista, dar crede in Sfantul Nicolae.
Si mie mi-ar placea la fel, insa noi fiind in minoritate, copilul tinde sa creada majoritatea... Nu e atat de grav mosul asta, insa in nici un caz nu trebuie sa il inlocuiasca pe Hristos din insasi sarbatoarea Nasterii LUI! Si, da, Mos Nicolae e real si ne pune mereu daruri in ghetutele vietii noastre!
Ștergerecat de dragutz!!!! te rog sa-i spui din partea mea ca scrisoarea este foarte frumos scrisa si colorata! Bravo!!!!!
RăspundețiȘtergereCe lista fireasca ai facut! Si Ilinca a scris o scrisoare, apoi a vazut o fetita arsa si a aruncat scrisoarea, ca sa-i aduca fetitei darul ei si toate darurile din urmatorii anis i...cand nu maia re ce sa-i maia duca sa-i aduca si ei ceva:). Meniul tau e si meniul nostru (cu exceptia oualor). Friptura si branza si mamaliga este prea bun:). Eu am integrat pe Mos Craciun in povestea Nasterii Lui Iisus (Domnul de ziua Lui e atat de generos incat trimite daruri. Nu e o varianta prea buna, dar era sa mi se scurtcircuiteze creierul cand am azit-o pe Ilinca ca "il iubesc pe Mos Craciun"). Chiar am vrut sa-i spuna devarul...dar ma gandeam ca totusi nu e in ordine sa se duca sa spuna copiilor de la gradinita ca nu exista...
RăspundețiȘtergereAnca, eu sunt intr.o perioada destul de inversunata pe ideea de mos si pe multitudinea de mosi.... Cred ca voi incerca o abordare a adevarului gol golut cu rugamintea sa nu incerce sa convinga alti copii care cred altfel....
RăspundețiȘtergereBuna de ce editura e publicata Ajunul Craciunului???...vrem sa infiintam o biblioteca pt copii daca oricine ne poate ajuta macar si cu o carte v.am fii recunoscatori, ma gasiti pe facebook Fetita din padure.Multumesc!
RăspundețiȘtergere