Dintotdeauna am iubit cărțile. Țin minte ce emoție am avut, la 14 ani, când am mers cu tata la Biblioteca Municipală să îmi fac permis de lectură:) Nu găseai cărți de cumpărat pe toate drumurile și nici foarte accesibile nu erau la preț. Încă de atunci mi-am promis că atunci când voi avea banii mei, cărțile vor fi răsfațul meu cel mai de preț. Mergeam săptămânal să îmi iau cărți noi, treceam printr-un parc plin de păsări ciripitoare și ajungeam în biblioteca umbroasă, mereu răcoroasă și cu mirosul de cărți vechi, prăfuite, dar atât de valoroase, care te poartă în lumea lor, care te lasă să ți-o imaginezi cum vrei, care te lasă să le atingi paginile citite de atâția alții inaintea ta...imi plăcea să găsesc mici însemnuri pe câte o pagină și să mă gândesc cine o fi cel care scrisese, de ce o făcuse.... E o lume a cărților pe care nici o tabletă nu o va putea înlocui. Și cred că e singurul motiv pentru care nu mă simt vinovată de tăierea unui copac. Trăiește veșnic acel copac prin cărțile tipărite.
o carte minunată, citită azi în jumătate de oră
De când am devenit părinte am simțit că viața mea va fi împărțită mereu
din acel moment cu noua bucată din mine. Și cărțile făceau parte din
ceea ce trebuia să dăruiesc mai departe. Nu știu de ce simt că trebuie să mă asigur că vor avea în casa lor lucruri de valoare. De parcă aș pleca undeva....prea devreme și vreau să știu că i-am înconjurat din timp cu frumos...
După nașterea primului copil am tot cumpărat cărți de bună calitate pentru ei, deși nu aveam alti copii încă:), indiferent că erau pentru vârste mai mari, 7-8-10 ani. Îmi doream să le aibă în bibliotecă atunci când va veni vremea lor. Am avut mereu grijă să aibă un mesaj bun de transmis, să nu fie cărți glossy (pentru fete) sau cu scene violente (pentru băieți).
Matei de la 1 an a fost foarte atras de cărți și a avut întotdeauna grijă de ele, nu a rupt pagini, nu le-a distrus. I-am insuflat și noi grija pentru cărți, dar nu a fost cazul să insist prea mult și m-a bucurat asta. Acum toți trei iubesc cărțile, adaptate vârstei lor, nu în egală măsură, dar nici nu sunt ignorate, cum am văzut în cazul altor copilași.
Voi mai scrie in categoria "Cărțile copiilor mei", nu voi face neapărat recenzii de carte, dar voi scrie despre ce am mai cumpărat nou în biblioteca piticilor.
Azi a sosit ultima comandă și pe lângă o carte pentru mine, sunt două cărți pentru anii mai mărișori ce urmează în ale lecturii.....lectură făcută de ei, de noi sau de noi împreună.:)
cele 3 volume din "Pollyanna - Secretul mulțumirii" le avem deja
Paula citeste si ea acum Micutele doamne. Fix editia pe care o ai si tu. Am mai avut-o intr-o editie de la Curtea Vechea, a inceput-o pentru compratie, acolo era povestita, dar nu i-a placut.
RăspundețiȘtergereDe la Curtea Veche am oferit si eu anul trecut nepoatelor mele de 14 ani. Nu stiam ca sunt diferite.
RăspundețiȘtergereClaudia, si eu incerc sa le cumpar cat mai multe carti utile si frumoase pt a le stimula dragostea de lectura. Volumul acesta din Pollyanna nu este dublura la unul din cele trei volume, mai exact cred ca volumul doi, dar de la alta editura? Si eu voi evita cu toate puterile cartile glossy (nu stiam ca se numesc asa:) pt fete, dar la Mihail sa stii ca am vazut multa atractie spre aventura, care sa stii ca de multe ori cuprinde si violenta. Ei asimileaza cu mintea si cu imaginatia lor si nu cred ca e atat de nociva pe cat poate pare, atat ma straduiesc sa fie literatura de calitate, de preferinta clasici. Adica Karl May, A. C. Doyle (aici tb. selectat el a citit doar Sherlock H.). Ei sunt baieti si au nevoie de carne tare cateodata :) Asta exclude bineinteles jocurile pe calculator sau filme violente, ma refer doar la carti. Mai sunt pirati, mai e cate o batalie.... :)
RăspundețiȘtergereLa noi au fost si de mare succes cartile repovestite de la Curtea Veche, tot ce am luam a citit, plus ca unele din ele i-au deschis apetitul pt. lectura originala, de ex. Sherlock Holmes sau Legendele Olimpului. Dar si ramase la nivelul de repovestire contribuie la cultura generala. Sunt repovestite frumos, in 160 de pagini fiecare.
M-am mai inspirat si de aici de la tine cu cartile pt. cei mai mici, uneori. :) I-am luat lui Mihail multe carti cand era mic, dar oferta din fericire a crescut mult si la un moment dat m-am simtit depasita. :)
Si M. a avut f. mare grija de carti cand a fost mic si de lucruri in general, S. a fost la polul opus.. E. e si ea atenta, dar D. rupe pe banda rulanta :(( cand o apuca, nu mereu, dar inca pot avea surprize neplacute tare, desi are aproape 3 ani.
Mie pt tinerii de azi asta mi se pare marea salvare, sunt pur si simplu exasperata de "cultura" zilelor noastre, a tabletelor si a telefoanelor, iar daca un copil prinde gustul lecturii asta e mare lucru, isi umple timpul in mod inteligent. Il las pur si simplu fara optiuni doar cu carti la indemana (pe langa carti a mai avut unda verde la topuri de hartie, creioane si povesti audio) si asa ia cartea cu care ramane in mana ore... Slava Domnului.
I-am dat o carte din aceea repovestita (chiar Micutele doamne) unei nepoate de 16 ani si nu vrea sa o citeasca nu are rabdare... e ingrozitor, sa ma ierte Dumnezeu, ca nu vreau sa o spun spre mandrie sau slava desarta... dar pt copilul meu de 10 ani este o lectura rapida cu care n-are ce face. Si mi se pare absolut normal asa, nu cine stie ce chestie fantastica.
Maria, multumesc de comentariu. Uite, acum am vazut ca da, e vol.2 din seria pe care o aveam deja, numai ca e altfel scrisa, si vad ca si alta autoare.... Oricum nu imi pare rau:) Am sa o citesc sa vad cum e, nu are cum sa nu fie la fel de faina.:)
RăspundețiȘtergereDespre cartile pt baieti ai mare dreptate, cele de aventuri vor fi mereu pe placul lor si e normal sa fie asa. Clasicii mi se par si mie cea mai buna optiune. Eu ma refeream ca evit genul asta de carti pt varste mici, 4-5 ani, cu personaje negativ construite, cu ilustratii violente, priviri fioroase etc.
Glossy...eu le-am numit asa:) Adica fel de fel de sclipiciuri, brizbrizuri, printese, manechine, moda etc.:) Deocamdata e COPIL si nu vreau sa devina femeie in miniatura. Papusele Barbie in miniatura. Cartile copilariei sunt oricum deopotriva pt baietei si fetite:)
Si eu sper la fel ca tine sa aiba drag de carti si de citit oricand. Cartile vor fi mereu un refugiu bun, spre deosebire de altele...
Da, de fapt cred ca si Pollyanna, cartile care sunt acum pe piata sunt o repovestire a originalului, mi-amintesc acum ca atunci cand le-am luat am mai citit si eu cate ceva pe wikipedia si eram cam contrariata, dar cred ca e un lucru care se practica la englezi, le fac cumva mai accesibile anumitor sectoare de varsta, ceea ce nu e prea rau. Unii poate vor suspina dupa original totusi.. :)
RăspundețiȘtergereVad ca s-au inspirat si la noi cu cartile copilariei de la C. Veche, insa nu stiu cati copii/adolescenti ar fi pus mana pe Iliada si Odiseea, asa repovestite sunt o placere de citit, iar copilul se familiarizeaza cu actiunea. Daca mai tarziu va avea inclinatie, va aprofunda.
Pai da, stiam ca Pollyanna e scrisa de Harriet Lummis Smith .
ȘtergereAsta vad ca e scrisa de Eleanor H. Porter. Pe wikipedia scrie ca ea ar fi scriitoare originala.
Cartile repovestite de la Curtea Veche cred ca sunt mai usor de citit. Eu am daruit Black Beauty unei fete de 13 ani si nu prea citeste ea. Spre deloc. Si mi-a zis ca daca ar fi toate cartile ca asta ar citi si ea mai mult.:)
Va citesc cu drag de câteva luni de când v- am descoperit blogul.
RăspundețiȘtergereTere mă bucur de articolul cu carti pentru copii. Fetita noastră are doar 2 anisori ( sutioara ei vine în toamnă :) ) si tare mi-as dori sa prindă amândouă drag de carti si de lectura. Deocamdată avem doar carticele cu animale si carti de colorat cu povesti scurte pe care nu are răbdare tot timpul sa i le citesc, dar poate spre trei ani va fi mult mai interesata.
Numai bine!
Corina
Corina,multumesc de vizite si ganduri bune!
ȘtergereNastere usoara si fetita sanatoasa!
Va veni si vremea cand fetita va avea rabdare cu cartile! Vazandu-ne pe noi parintii ca citim, vor vrea sa ne imite:)
Zi frumoasa!
e o incantare sa te citesc mereu...ma odihneste foarte mult...multumesc pentru tot ce scrii...mai si fur cate ceva de la tine....ne potrivim la gusturi...I-am comandat si eu la Teo a mea "Micutele Doamne" iar pentru mine "Deschide Cerul cu lucru marunt"..:::))).Imi cer iertare ca nu pot comenta mai des...dar de cand cu serviciu e mai greu...
RăspundețiȘtergereDraga Adriana, ma bucur pt gandurile tale de fiecare data! Cartile iti vor placea, sunt convinsa:)
RăspundețiȘtergereDe asta ma si vizitezi pe blog....pt ca ne potrivim:)
Zile usoare la job!
Oscar si Tanti Roz, ce carte frumoasa, trista si plina de emotii.
RăspundețiȘtergereStrumf, am tot citit carti in genul asta si asta mi mi s-a parut asa fireasca. Nu am simtit tristete in paginile ei, ci un firesc in a muri si a trai. Merita sa fie in biblioteca oricui.
RăspundețiȘtergerece-mi mai plac postarile tale despre carti!!!!! Am citit si eu vara asta Pollyanna si o sa o pun si eu in biblioteca pentru copiii mei! :)
RăspundețiȘtergereEu am 11 ani si cartile acestea sunt preferatele mele. Pollyanna,Oscar si Tanti Roz , Micutele doamne si mai e o carte pe care o recomand din toata inima mea. Titlul ei este Minunea si este scrisa de R.J.Palacio.Mie nu imi plac nici cartile de povesti ..de Ion Creanga, Petre Ispirescu..niciodata nu m-au captivat. Nici cele de genul Jurnalul unui pusti...mie imi plac si cartile de la editura Arthur si vi le recomand din toata inima..de exemplu: Dany,campionul lumii sau Matilda sunt o sumedenie si sunt foarte frumoase. Acum sunt in curs de citire...citesc Omul cu mascade fier si ma captiveaza ...dupa ce o sa mai adun niste carti in biblioteca din mine am sa va anunt.
RăspundețiȘtergereEu am 11 ani si cartile acestea sunt preferatele mele. Pollyanna,Oscar si Tanti Roz , Micutele doamne si mai e o carte pe care o recomand din toata inima mea. Titlul ei este Minunea si este scrisa de R.J.Palacio.Mie nu imi plac nici cartile de povesti ..de Ion Creanga, Petre Ispirescu..niciodata nu m-au captivat. Nici cele de genul Jurnalul unui pusti...mie imi plac si cartile de la editura Arthur si vi le recomand din toata inima..de exemplu: Dany,campionul lumii sau Matilda sunt o sumedenie si sunt foarte frumoase. Acum sunt in curs de citire...citesc Omul cu mascade fier si ma captiveaza ...dupa ce o sa mai adun niste carti in biblioteca din mine am sa va anunt.
RăspundețiȘtergere