miercuri, 23 iulie 2014

Cuvant mangaietor

Uite de aceea cred ca nimic nu e rau din ceea ce avem, si ca tehnologia moderna, care uneori pare a fi raul de pe pamant, ne aduce bucati de suflet frumoase, bune de pus la rana, de citit cand ti-e mai greu sau cand iti simti sufletul uscat, insetat dupa Cer, dupa bucati de cer din cei de langa tine, fie ei si oameni pe care nu i-ai cunoscut vreodata, dar ii cunosti prin cuvantul asternut pe pagina unui caiet virtual...

Asa am descoperit in dimineata aceasta scrierile unui monah care mi-au picurat speranta in suflet, care mi-au dat nadejde in Iubirea pe care pot sa o invat si eu, m-au umplut de frumos si de duiosie.


"Oamenii se schimbă, clipă de clipă.  Așteptările de la ceilalți sunt cele ce ne istovesc liniștea.

Bine ar fi să înţelegem că sunt oameni care nu vor să ofere. Nici gând, nici cuvânt, nici emoţie. Ești liber, doar că nu îți dai voie. Încă te mai gândești că e un șiret desfăcut și dorești să-l legi. Și rămâi în lanț, în bucla proprie. Dar sunt pantofi care nu au nevoie de șiret. Sau poate că e o perioadă când mergi desculț. Renunță la tot ce a fost și fii atent la ce va fi. Te ghemuiești pe covor în fața  sau la ușa celuilalt. Nu e târziu în tine. Iubirea adevărată nu poate fi controlată. Iubești și atât. Din greșeli se învață, nu din teorii. Insistăm când e negru sau gri până se face alb. Pe interior sau pe exterior. Ne privim și înțelegem ce avem nevoie fără cuvinte.

Te arunci în focul sacru al vieții, te ridici peste fumul tăciunilor arși în lecțiile tale. Cum ai reușit să treci peste ziua de astăzi vei trece și peste ziua de mâine. Redescoperă valorile. Găsește sensul vieții, restul sunt detalii. Suntem pelerini prin lumea aceasta în drum spre cetatea eternă. Invitație la calm, la igiena gândurilor, la încredere în Dumnezeu, Cel care poartă de grijă tuturor. Trăiește în prezent. Timp, aplecare, suport. Ieși din cutie și din soluțiile celorlalți. Decupează soluțiile potrivite sufletului tău, creionate pe cartonul experiențelor tale.

Dragostea crește din dragoste, nu din spatele întors. Uneori un „prea devreme” poate strica totul. La fel și un „prea târziu” poate hrăni un orgoliu. Ai răbdare să te coci. Iar când primești lecția nu te necăji. Vei înțelege mai târziu mesajul. Lasă să treacă. Învață și mergi mai departe. Viața este frumoasă dacă privești din unghiul potrivit. Nu există o rețetă a fericirii. Fericirea ta e un zâmbet, a ei e o floare, a lui o strângere de mână, a mea un cuvânt şi tot aşa. Emoţia e aceeaşi, veşmântul e diferit. Astăzi ce-ai făcut pentru tine, pentru sufletul tău? Drumurile tale duc și spre Hristos? Dumnezeu pune în traistă, dar e nevoie să o ținem și noi deschisă.

Viața mea este întâlnirea dintre barca mea și oceanul vieții. Dezamăgirea și amărăciunea nu ne copleșesc. Eșecul doare, dar nu e un factor paralizant care să te facă să nu poți merge mai departe. Greșeala este un ocol temporar, nu o fundătură. Este profesor, nu gropar. Este întârziere, nu înfrângere. Lacrimile duc cu ele durerile departe de suferință. Unii plâng mai târziu, alții plâng mai devreme. Dar oricum ar fi, toți plângem. Toate visele au prețul lor. Cursul vieții, lung, tumultuos, colorat poartă cu el scrisoarea iubirii. Iubire de copil în inimă de bărbat sau de femeie. Până în ultima zi vei simți parfumul…

Bucuria omului e omul. Uneori oamenii te vor în lacrimi pentru ca, privind la ale tale, ale lor să pară mai ușoare. Dar mulți uită că zâmbetul de astăzi poartă în spate lacrima de ieri… Acolo unde au curs lacrimi, a izvorât viaţa.

Succes la examenele de la școala vieții! Viața fiecăruia este o rugăciune…

Toate momentele vieții sunt unice. Momente importante care te-au pus la încercare. Momente care te-au făcut cine ești. Momente prin care viața îți trece prin fața ochilor. Niciodată nu poți ști ce îți rezervă viitorul. Nici măcar o secundă. Iar când știi, deja se schimbă. Dacă ceva se murdărește, altceva se spală. Dacă ceva dispare, altceva apare. Dacă ceva scade, altceva crește. Dacă ceva moare, altceva învie…

Ne naștem ca să nu mai murim. Omule, numele tău înseamnă Iubire! Ai credinţă! Radiază! Bucură-te! Zâmbește! Întreabă iubirea și îți va spune ce să faci. Trăiește liber în minte și în inimă alături de Doamne! Nu vei regreta. Sunetul a avut un timp când nu a fost, dar liniștea există dintotdeauna…"

ieromonah Hrisostom Filipescu
http://hrisostomfilipescu.wordpress.com/

5 comentarii:

 1. Doamne,cat de frumos a scris PArintele! Minunat! Si parca mi-a raspuns mie la unele nelinistii metafizice cu care ma lupt de o vreme.... cata credinta are omul acesta!
  Multumesc,Claudia pt aceasta postare! Mai ca imi vine sa o pun si eu pe blog ca sa o citesc mai des si sa-mi vina mintea in cap mai repede!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Asa am simtit si eu, Ana, ca mie imi spune! Pe blogul lui gasesti numai astfel de cuvinte si la fel pe blogul http://schitulsfmariamagdalena.blogspot.ro/.

   Ștergere
 2. multumesc lui Dumnezeu ca in Tara noastra mai exista asa oameni...nestiuti de toti,ca eu acum am aflat de la tine draga Claudia,multumesc si tie...pentru ei ne mai tine Dumnezeu si pe noi...Slava Tie Doamne pentru Sfintii de langa noi...

  RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizită! O zi cu soare!