duminică, 6 iulie 2014

Candela mereu aprinsa

 De cand am copii si stau mai mult acasa obisnuiesc sa aprind zilnic candela. Inainte o aprindeam doar duminica sau in unele sarbatori in week-end-uri, fiind la serviciu in rest. Aprinderea candelei imi da o stare de liniste si de bine si imi aminteste sa mai plec genunchii la rugaciune, pentru ca o cam neglijez deseori.

Candela o am la icoana Sf.Treimi, la loc ferit de cei mici. O aprind mereu cu gand de rugaciune, dimineata inainte de a incepe treburile zilei, si folosesc doar ulei curat. Auzisem persoane ca folosesc uleiul ramas in urma gatitului.. Mi se pare gresit, pentru ca lui Dumnezeu trebuie sa ii aducem jertfa curata, de orice fel ar fi ea. La fel cum si uleiul folosit trebuie sa fie unul de calitate.Am gasit in ziarul Lumina explicatii pentru semnificatia luminii din candela:

Sfânta Scriptură ne învaţă că lumina este un semn al prezenţei lui Dumnezeu. Lumina candelei este un omagiu, un semn de cinstire adus sfântului zugrăvit în icoană, este şi o jertfă adusă lui Dumnezeu prin arderea untdelemnului. 

În pilda celor zece fecioare, Hristos vorbeşte de cele cinci fecioare înţelepte, care au ieşit înaintea Mirelui cu candelele înfrumuseţate cu untdelemn. Aceste candele reprezintă sufletele creştine care au strâns untdelemnul sfinţeniei, al nădejdii, credinţei şi dragostei. Când aprindem o candelă în casă, ne arătăm credinţa în Dumnezeu, Lumina noastră veşnică, nădejdea că Dumnezeu ne scoate din întunericul propriilor păcate, dar şi dragostea de lumină, dorinţa de a fi permanent fii ai luminii.
În fiecare casă trebuie să existe cel puţin o candelă, cu ulei şi fitil. Nu este potrivit să se folosească beculeţe, sau leduri, pentru că adevărata candelă, ca şi lumânarea, trebuie să folosească spre ardere ulei curat sau ceară curată. Beculeţul este de frumuseţe. Candela nu este pentru frumuseţe, ci pentru lucrare. Candela este lumina de veghere, de priveghere, pe care ar trebui să o ţinem tot timpul aprinsă în casă. Arderea continuă a candelei este răspunsul creştinului la îndemnul Mântuitorului: "Privegheaţi că nu ştiţi ziua, nici ceasul când vine Fiul Omului" (Mt. 25, 13).

Creştinul aprinde lumânarea sau candela ori de câte ori, în vreun fel anume, merge să se întâlnească cu Dumnezeu. Candela aprinsă este semn al nădejdii pe care noi ne-o punem în Dumnezeu, ca El să fie ocrotitorul nostru şi al casei noastre. Cine nu poate păstra candela mereu aprinsă, este bine să o aprindă seara, sau ori de câte ori se roagă. De asemenea, aprindem candela în zilele de sărbătoare, începând de seara din ajunul sărbătorii respective. Bătrânii, mai ales, ţin candela aprinsă, pentru ca nu cumva să le vină ceasul sfârşitului pe neaşteptate şi să moară fără lumină, să meargă la Hristos fără lumină. Lumina este semn al alegerii noastre pentru Dumnezeu şi pentru Împărăţia luminii. Alegem lumina pentru că lumina este semnul că vrem să ajungem la Dumnezeu.

Se mai obişnuieşte să se pună o candelă în bucătărie, acolo unde gospodina îşi petrece foarte mult timp şi chiar familia întreagă. Această însoţire a luminii candelei în jurul nostru este foarte frumoasă şi ne păstrează sau ne duce gândul la Dumnezeu, aducându-ne aminte de rugăciune.

4 comentarii:

 1. Si mie candela imi da o stare de liniste si siguranta. Eu o tin in bucatarie insa si parca acopera toata casa. Duminca binecuvantata!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Anca,oricum toata casa o acopera si o ocroteste.:) Duminica linistita si voua!

   Ștergere
 2. sa ma ierti,dar mi se pare aproape o blasfemie sa se foloseasca ulei de la gatit in candela, nici eu nu-s de acord cu asta, deloc.
  si eu tot doar ulei curat si de buna calitate folosesc la candela.

  RăspundețiȘtergere
 3. Si mie la fel,Ana,orice dar aducem pt Cel de Sus trebuie sa fie doar CURAT.

  RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizită! O zi cu soare!