marți, 19 februarie 2013

Cuvânt către părinţi

 Am regăsit în bibliotecă o carte cumpărată în 2005 dintr-un anticariat din Cluj. E vorba despre "Viața Maicii Domnului" a IPS Iustinian Chira, ediție din 1986.
 
 
O carte frumos scrisă, nu cu o teologie greu de digerat, ci ușor de parcurs pentru un începător în ale cărţilor spirituale. Pe lângă episoadele din viața Maicii Domnului, găsim sfaturi fel de fel, printre care și câteva pentru părinți. Iată-le:
 
 "În orice familie un lor deosebit îl au copiii. Ei sunt un odor sfânt pe care l-am primit de la Dumnezeu. Lor suntem datori să le acordăm o atenție deosebită, după cum ne poruncește Hristos, care le-a dat copiilor cea mai mare cinste, și S-a identificat cu ei spunând: " Oricine va primi pe pruncul acesta în numele Meu, pe Mine Mă primește." De aceea suntem datori să stăm de vorbă mai mult cu fiiii noștri. Fiii noștri au probleme. Fiii noștri nu au numai stomac și trup, ci și inimă și suflet, de care trebuie să ne îngrijim tot atât de mult, după cum se îngrijesc părinții cei buni de sănătate, hrană și haine pentru fiii lor.
 
 De aceea vă rog: Stați de vorbă mai mult cu copiii voștri. Priviți-i mai atent. Ascultați suspinul, ce-l suspină uneori copiii sin în somn. Fiți mai înțelegători față de ei. Acordați-le mai multă grijă. Căutați să înțelegeți mai adânc viața lor. Ocupați-vă mai mult de sufletul lor. Priviți mai des și mai profund în ochii lor. Uitaţi-vă la fața lor, care nu e întotdeauna senină. Ochii lor sunt înnourati, privirea lor e tristă. Chipul lor e tulburat și ostil parcă celor din jur. Când vedeți așa ceva, căutați cauza acestor lucruri. Coborâți mai adânc în viața lor, în sufletul lor, în inima lor.


 Întotdeauna, când te întorci de la muncă, omule gândește-te că te așteaptă  acasă copiii tăi. De multe ori ei nu dorm, ci așteaptă să-l vadă sosind acasă pe tatăl lor. Îngrijește-te să nu te întorci între ei întunecat, nervos, sălbatic, păcătos. Gândește-te că ochii lor, ochii copiilor tăi te privesc. Te doresc curat, luminat, bărbat întreg și minunat- așa cum își închipuie fiecare copil că este tatăl lui.
 
 Mamă, o, mamă, în fiecare zi gândește-te că copiii tăi ar vrea să îți spună ceva. În inima lor, copiii, de multe ori strigă: Mamă! Mamă, stai de vorbă cu mine. Mamă, ascultă-mă. Mamă, unde ești? Mamă, nu fugi de mine. Mulți copii suspină: Mamă, mă simt singur. Mă simt tulburat. Mi-e frică, sunt trist, sunt descurajat. Și când am bucurii și când am necazuri, am nevoie de tine, mamă!
 
 Frați creștini, stați de vorbă mai mult cu copiii voștri. Ascultați-le gândurile. Priviți-le visurile. Înțelegeți-le frământările și aspirațiile. Cuvântul vostru, viața voastră să fie o lumină și o mângâiere pentru inima lor, pentru viața lor.
 

  Nu vă înstrăinați de copiii voștri. Nu-i judecați prea aspru. Nu-i condamnați pentru manifestările lor, care par uneori prea îndrăznețe. Stați de vorbă sincer și prietenește cu ei. Sf. Apostol Pavel ne îndeamnă: "Părinților, nu întărâtați la mânie pe copiii voștri..." (Efes. 6,4) 


Oricine poate fi întărâtat în multe feluri.
 
 Poți întărâta pe cineva la mânie prin neglijența și indiferența cu care-l tratezi. Poți întărâta pe cineva la mânie prin încercarea de a-i impune cu orice preț părerea ta de om îmbătrânit, uneori depășit de timp. Poți întărâta și chiar înstrăina pe fiul tău sau pe fiică ta, dacă îi stivesti personalitatea și îi distrugi demnitatea. Dacă, în baza dreptului pe care crezi că îl ai asupra lui, îi răpești toată libertatea, cerându-i o supunere de sclav.
 
 Dar, trebuie să știm și că libertinajul pe care uneori părinții îl implantează în firea copiilor lor, în caracterul lor, este la fel de dăunător pentru suflet." 

 Sursa: Google3 comentarii:

  1. Frumos fragment...ba chiar deosebit!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. "Fiii noștri nu au numai stomac și trup, ci și inimă și suflet"...daca ne-am gandi la asta mai mult cred ca nu ar mai fi copii singuri in camere perfecte inconjurati de prea multe jucarii, prea multe haine, prea multe gadgeturi.

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizită! O zi cu soare!