marți, 29 ianuarie 2013

Marti de dimineata

Ne-am trezit relativ mai sanatosi, insa copilutii abia incep ei lupta cu marea muciliadă. As fi vrut sa nu impart totul cu ei, asa cum fac de obicei, si sa pastrez doar pentru mine minunatia de viroză, insă se pare că nu am reusit...

Pentru o dimineata de iarnă (care mai are muuuult de stat pe la noi) relativ linistită, fara prea multe treburi de rezolvat azi, m-am gandit sa indulcesc putin baietii...Asa ca, am purces rapid sa pregatesc doua checuri cu cappuccino si visine. O bunatate! Dupa- amiază se vor potrivi perfect cu o cana de vin fiert cu mirodenii pentru tati si un ceai cu lamaie si miere pentru Matei.

Cafea aburinda in cană cu maci si o poveste cu tâlc, cu si despre cafea, printre altele...


O tanara a mers la mama ei si i-a povestit despre viata sa si despre lucrurile grele pe care le are de infruntat. Nu mai putea, vroia sa se dea batuta. Se saturase sa se tot lupte si sa se chinuie. Se parea ca ori de cate ori reusea sa rezolve o problema, alta noua isi facea aparitia.
Mama ei o duse in bucatarie. A umplut 3 vase cu apa si le-a pus pe fiecare la foc. In scurt timp apa din ele a inceput sa fiarba. In primul vas a pus morcovi, in al doilea oua, iar in ultimul vas cafea macinata. Le-a lasat sa fiarba fara sa scoata nicio vorba.
Dupa 20 minute a oprit focurile. A pescuit morcovii si i-a pus intr-un bol. A scos afara ouale si le-a pus intr-un bol. Apoi a scos cu un polonic si cafeaua si a pus-o in al treilea bol.

Intorcandu-se spre fata ei a intrebat-o:
“Spune-mi ce vezi?”
“Morcovi, oua si cafea”, a raspuns ea.
Mama ei a adus-o mai aproape si a rugat-o sa ia morcovii in mana si sa-i spuna ce simte. Fata a facut ce i se ceruse, si a remarcat ca acestia sunt moi. Apoi mama ei a rugat-o sa ia un ou si sa-l curete de coaja. Facand aceasta, fata a observat ca oul este acum tare. In final, mama a rugat-o sa sorbeasca din cafea. Fata zambind a savurat o inghititura din cafeaua cu o aroma imbietoare.
Curioasa, a intrebat-o pe mama ei: “Ce inseamna toate acestea, mama?”
Mama ei i-a explicat ca toate cele 3 lucruri au avut parte de aceeasi adversitate, apa fiarta. Fiecare dintre ele a reactionat insa diferit.
  • Morcovii au fost la inceput tari, puternici si neinduplecati. Dar apa fiarta i-a inmuiat si au devenit slabi.
  • Oul a fost fragil. Coaja lui subtire i-a protejat lichidul interior, dar dupa ce a fiert continutul sau s-a intarit.
  • Boabele de cafea macinate au fost unice. Dupa ce au fost fierte, ele au schimbat apa.
“Care dintre ele esti tu?” si-a intrebat fiica. “Cand adversitatea bate la usa ta, tu cum raspunzi? Esti un morcov, un ou sau un bob de cafea?”

Gandeste-te si tu: Care sunt eu?
  • Sunt morcovul care pare puternic, dar durerea si adversitatea ma fac sa imi pierd puterile, sa devin fragil.
  • Sunt oul care porneste la drum cu o inima maleabila, care se schimba cu caldura? Am un spirit fluid care dupa o moarte, o despartire, probleme financiare sau alte greutati se aspreste? Exteriorul meu e mereu acelasi, dar in interior zace o inima impietrita?
  • Sau sunt precum boabele de cafea? Atunci cand apele devin fierbinti reusesc sa schimb situatiile din jurul meu si sa dau tot ce am mai bun din mine?
In timpurile in care intunericul si esecurile primeaza, te poti ridica la un alt nivel? Cum faci fata adversitatii? 
Esti un morcov, un ou sau o boaba de cafea?

Poate ca ai parte de destula bucurie care sa te faca dulce, de suficiente incercari care sa te faca puternic, de suficienta tristete care sa te faca uman si de suficienta speranta ca sa te faca fericit.
Cei mai fericiti oameni nu au neaparat cel mai bun sau cel mai mult din toate; dar ei stiu sa beneficieze din plin de tot ceea ce le apare in cale. Cel mai luminos viitor va avea intotdeauna la baza un trecut uitat, nu poti inainta in viata pana cand nu lasi la o parte esecurile si suferintele din trecut.
Atunci cand te-ai nascut, tu plangeai si toti cei din jurul tau radeau. Traieste-ti viata astfel incat la finalul ei tu sa fii cel care rade si toti cei din jurul tau sa planga.

Sursa poveştii: www.ozibuna.net

Eu sper sa pot fi mereu un bob de cafea.:)

7 comentarii:

  1. Postarea ta e una de suflet! M-am imbogatit cu inca ceva...
    O zi minunata Claudia!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu la fel, Corina! O zi frumoasa si tie!

    RăspundețiȘtergere
  3. foarte frumos, multumesc!checurile arata super, poate pui reteta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Irina,nu au o reteta speciala. E reteta de chec obisnuit, dar in loc de cacao am pus cappuccino si la urma am adaugat in tava cu compozitie, ici colo visine puse de mama pt iarna, la conserva cu zahar, tocmai pt astfel de prajituri. Visinele le-am pudrat inainte cu gris si scortisoara. Cred ca merg si visine din compot sau de la visinata.

      Ștergere
  4. Foarte frumoasa parabola asta. Cred ca o sa-mi vina de multe ori in minte de acum incolo. Multumesc.
    Poate o intrebi pe mama ta cum pune visinele cu zahar pentru iarna, mi-ar place si mie sa pun.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iuliana, mama pune asa: 1kg zahar la 1 kg visine fara samburi si se scurge tot siropul, care il fierbe separat si il pastreaza separat. Visinele scurse se pun borcan pui 2 aspirine pisate la un borcan de 800, amestecate printre visine si se sterilizeaza la bain marie.

      Ștergere
    2. Super simplu, exact asta cautam! Multumesc, Caludia.

      Ștergere

Multumesc pentru vizită! O zi cu soare!